
Wie geïnteresseerd is in huidverzorging is het woord collageen ongetwijfeld vaak tegengekomen. Wat doet deze stof in de huid? En kun je collageen bijvoorbeeld extra toedienen via een crème, drankje of supplementen?
Collageen zorgt in je gehele lichaam voor stevigheid, ook in je huid
Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een structuureiwit. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek. Botten, pezen en banden, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. En natuurlijk de huid.
Collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.
Collageenproductie neemt ieder jaar af (vanaf je dertigste)
Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt. Maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. En dat is helaas al sneller dan je denkt. Vanaf eind twintig, begin dertig begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. De huid van ouderen is daarom ook slapper en dunner dan die van jongere mensen. Ook externe factoren beïnvloeden de aanmaak en afbraak van collageenvezels in de huid. Zonblootstelling bijvoorbeeld, roken, maar ook bepaalde voeding.
Suikers, sigaretten en zon maken collageen stuk
Wist je bijvoorbeeld dat je van (snelle) suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gesteld zetten de suikers zich vast op het collageen (en elastine) in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Dit proces noemen we glycatie.
Ook roken zorgt voor een verlies van de elastine- en collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Verder pleegt roken een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen tegen schade.
Vervuiling wordt inmiddels ook in verband gebracht met collageenafbraak. Maar blootstelling aan de zon blijft uiteindelijk de grootste huidverouderaar.
Hoe meer het collageen en elastine beschadigd raakt en/of wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Het gevolg: rimpels, plooien en verzakking van de huid.
Collageen in crèmes, werkt dat?
Crèmes die beloven de huid te verstevigen en die collageenvezels zouden bevatten, kun je beter links laten liggen. Dat kan eigenlijk niet (werken). Collageen is namelijk te groot om de huidbarrière te kunnen passeren. En cosmetica die met liposomen (vetbolletjes) werken om het ingrediënt de huid in te loodsen, zijn nog niet voldoende verfijnd.
Er wordt in de cosmeticawereld soms ook gebruikgemaakt van stoffen of behandelingen die het beschermende laagje van de huid bewust een beetje kapot maken (zoals propylene glycol of dermarollers), zodat een ingrediënt als collageen alsnog zou kunnen binnenkomen. De vraag is echter of deze methoden er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat het eiwit dan diep genoeg komt.
Ook de werkzaamheid van producten met het eiwit in kleinere (nano)vorm valt te betwijfelen. Als dit collageen al op de plek van bestemming komt, is het alsnog de vraag of het ook wordt ‘ingebouwd’ in het bindweefsel.
Ingrediënten die de collageenproductie stimuleren
Vitamine C stimuleert de collageenaanmaak. Deze antioxidant vangt niet alleen vrije radicalen weg, vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen en zorgt dat de huid zijn stevigheid houdt. Misschien ken je de verhalen van vroeger wel, over bemanningen van schepen die scheurbuik kregen als ze maandenlang op zee zaten en geen groente en vers fruit aten? Door een gebrek aan vitamine C kon collageen in het bindweefsel niet goed worden opgebouwd. Hierdoor ontstonden onder meer bloedingen en zwellingen.
Welke voeding goed is voor de collageen
Vis
Vis bevat weliswaar lagere gehaltes collageen dan vlees. Toch bevatten de schubben van een vis veel collageen. Zalm en tonijn bevatten tevens veel omega 3-vetzuren en beschermen de membranen in je huidcellen. Hierdoor verminderen ontstekingen en wordt je huid steviger.
Groente en rood fruit
Rode vruchten bevatten veel lypoceen. Dit middel zorgt voor een verbeterde productie van collageen. Producten waaraan je hierbij kunt denken, zijn sinaasappels, citroenen, kiwi’s, mango, grapefruit en ananas. Groentes zijn ook bevorderlijk voor de productie van collageen. Kool, spinazie, aubergine en andijvie zorgen voor een strakke, mooie huid.
Voedingsmiddelen met zwavel
Kies om de productie van collageen te bevorderen voor zwavelrijke voedingsmiddelen.
Denk hierbij aan selderij, zwarte en groene olijven, komkommer, knoflook, uien, bananen en tofu.
Beperk de afbraak van collageen met zonnebrandcrème
Om afbraak van collageen en elastine te beperken is het daarnaast natuurlijk het allerbeste om je gezicht te beschermen. Je kunt hiervoor een zonnebrandproduct gebruiken dat beschermt tegen uv- B én uv-A, en het liefst ook met extra antioxidanten zoals SPF 15 en SPF 30.
Bestel hier jouw Collageen poeder van Pure Roots